Annemarie, een 30-jarige hooggevoelige professional werkzaam in de zorg, werd geconfronteerd met een uitdaging toen haar nieuwe collega Karin, een praatgrage vrouw, het team kwam versterken. Al snel merkte Annemarie dat Karin vaak en langdurig over niet-werkgerelateerde onderwerpen sprak. Annemarie vond het lastig om Karin te onderbreken, wat haar veel energie kostte en leidde tot uitputting aan het einde van de werkdag.
Voor hooggevoelige professionals kan het bewaken van grenzen en assertief optreden een uitdaging zijn. Dit kan komen door:
- het sterk afgestemd zijn op de emoties van anderen, wat het moeilijk maakt om in te grijpen;
- de neiging om conflicten te vermijden, omdat je een sterke behoefte aan harmonie hebt;
- sneller overweldigd raken door sensorische prikkels, wat assertiviteit kan belemmeren;
- een sterk verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor je anderen niet wilt teleurstellen en minder snel “nee” zegt;
- diepe zelfreflectie, waarbij overdenken assertief handelen in de weg kan staan.
Tijdens het wandelcoachtraject ontwikkelde Annemarie twee effectieve technieken om gesprekken respectvol af te kappen:
- samenvatten: Annemarie vroeg Karin om in één of twee zinnen samen te vatten wat ze wilde zeggen. Dit hielp om de essentie van het gesprek te behouden terwijl ze haar eigen werkzaamheden kon voortzetten;
- direct en duidelijk: wanneer Karin begon te praten over niet-werkgerelateerde onderwerpen, glimlachte Annemarie vriendelijk en zei: “interessant, maar ik moet nu weer verder met mijn werk”. Op deze manier gaf ze duidelijk aan dat ze zich moest concentreren op haar taken, zonder Karin af te wijzen.
Deze technieken stelden Annemarie in staat om haar energie te behouden en beter in balans te blijven. Dit droeg niet alleen bij aan haar welzijn op het werk, maar ook in haar privéleven.
Benieuwd naar een wandelcoachtraject? Heb je vragen over hooggevoeligheid, verlies of stress? Neem vrijblijvend contact met mij op.
augustus 2024