Het belang van het opmerken van cognitieve achteruitgang

Herkenning van vroege stress-signalen

Het kwijtraken van je sleutels, uitvallen tegen dierbaren, concentratieverlies, moeite hebben met het plannen van taken, al deze signalen kunnen wijzen op een langdurig overbelast stress-systeem.

Moment van bezinning

Neem een kort moment voor jezelf. Heb je te veel hooi op je vork genomen? Voelt je lichaam gespannen aan? Zijn er mensen in je omgeving die opmerkingen hebben gemaakt over veranderingen in je gedrag? Neem dit serieus, want als bovenstaande klopt, heb je de mogelijkheid om de overbelasting een halt toe te roepen door de roofbouw op je lichaam te stoppen en met herstellen te beginnen.

Gevolgen van chronische stress op het brein

Om het belang van stoppen met de roofbouw en beginnen met herstellen te benadrukken, is het essentieel om te begrijpen wat langdurige stress met je hersenen doet:

 1. verkleining van de hippocampus
  De hippocampus helpt bij het vormen en ophalen van herinneringen. Chronische stress en hoge cortisolniveaus kunnen de hippocampus verkleinen, wat resulteert in moeite met het onthouden van dingen, zoals het steeds vaker vergeten van recente gebeurtenissen of de locatie van belangrijke spullen;
 2. vergroting van de amygdala
  De amygdala verwerkt emoties zoals angst en stress. Langdurige stress kan leiden tot een vergrote amygdala, wat resulteert in verhoogde angst en emotionele reacties. Dit kan zich uiten in het snel overweldigd voelen, zelfs bij kleine problemen, en moeite hebben om helder te blijven denken;
 3. minder verbindingen in de prefrontale cortex
  De prefrontale cortex is betrokken bij het plannen en organiseren. Chronische stress kan deze hersenregio beschadigen, wat resulteert in problemen met het nemen van beslissingen en het behouden van focus. Dit kan het moeilijk maken om werk georganiseerd te houden en om complexe taken aan te pakken.

Conclusie

Het herkennen van stresssignalen, zoals cognitieve achteruitgang, kan wijzen op overbelasting van je stresssysteem. Als je dit opmerkt – en het blijkt inderdaad het geval te zijn – heb je de mogelijkheid om actie te ondernemen. Het belang van het opmerken van cognitieve achteruitgang is gelegen in het feit dat hoe eerder je dit opmerkt, hoe korter het herstel duurt omdat dit veelal evenredig verloopt.

Hoe onderneem je actie?

Een mogelijkheid is om met iemand te praten die je vertrouwt, dat lucht op. Je kunt dit ook met mij doen middels wandelcoaching.

Wandelcoaching: jouw wens als uitgangspunt

Een effectieve manier om stress te verminderen, is wandelcoaching. Wat wil jij, wat is jouw wens? Door in de natuur te gaan wandelen:

 • komt je lichaam tot rust 
 • ontstaat er ruimte en helderheid in je hoofd 
 • krijg je grip op de situatie en kun je veranderingen aanbrengen, wat je algehele welzijn ten goede komt.

Jouw wens staat centraal bij alle wandelingen. Met behulp van de natuur kun je oefeningen doen om deze wens vorm en inhoud te geven, alles in jouw tempo. Ik verzorg de begeleiding, het wijst zich allemaal vanzelf. 

Contact

Wil je meer informatie, neem dan contact met mij op:

Elza Ruygrok, 06-46392967, geregistreerd wandelcoach en stress&burn-out coach 

mei 2024