hooggevoelig en hoogbegaafd

“knowing yourself is the beginning of all wisdom”

Aristoteles

Volgens het Delphi model (Kooijman-van Thiel 2008) is een hoogbegaafde: “een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan, autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij (of hen ER) schept plezier in het creëren”.

Voor de duidelijkheid zal ik ook een paar verschillen tussen “hoogintelligent” en “hoogbegaafd” weergeven.

hoog-intelligent: kent de antwoorden, kan goed uit het hoofd leren, leert gemakkelijk, geïnteresseerd in onderwerpen, heeft focus en let op in de klas, simpele logica, houdt van woorden, heeft goede ideeën, begrijpt ideeën, werkt hard, beantwoordt de vragen, presteert bovengemiddeld in de klas, luistert met interesse, meerdere herhalingen nodig om tot volledig begrip te komen, gaat met leeftijdsgenoten om, begrijpt de bedoeling of betekenis, maakt werk af, kopieert, houdt van school, technicus, aandachtig, tevreden over eigen kunnen.

hoogbegaafd: heeft altijd vragen, is een groot gisser: probeert uit de context af te leiden, is een nieuwgierige onderzoeker, betrokken, soms afwezig, wegdromend, houdt van complexiteit, ongewone/complexe woordenschat, originele (vreemde, gekke) ideeën, probeert en test uit, ontwikkelt en bewerkt ideeēn, discussieert in detail, is kritisch, bewerkt stellingen, kan bovengemiddeld, gemiddeld en ondergemiddeld presteren, laat sterkte gevoelens en meningen zien, weet de leerstof vaak al, 1 à 2 herhalingen nodig voor volledig begrip (n.b.: wel begeleiding nodig!), voorkeur voor ouder gezelschap, onderzoekt de toepassingen, start projecten, maakt nieuwe ontwerpen, geniet van leren, uitvinder, scherpe observator, hoogst zelfkritisch en vaak ook op anderen.

Binnen de hoogbegaafdheidsmarge zelf (IQ 130-160+) zijn ook grote verschillen, die tot problemen kunnen leiden. In de praktijk blijken hoogbegaafden tegen het een en ander aan te lopen. Denk hierbij b.v. aan:

  • burn-out
  • eenzaamheid, onbegrip
  • perfectionisme / faalangst
  • kritisch op zichzelf en anderen
  • zeer hoog abstractieniveau hebben waardoor het voor de gemiddelde mens moeilijk is om jou te volgen en andersom
  • moeite met samenwerken hebben
  • slecht grenzen aan kunnen geven
  • de zin van het bestaan niet inzien
  • anders

Herken jij je in het bovenstaande of is er iets anders m.b.t. je hoogbegaafdheid en heb je een wens, neem dan – vrijblijvend – contact met mij op om te bezien of een wandelcoachtraject iets voor jou is:

Elza Ruygrok, registerwandelcoach en hsp expert: 06 – 46 39 29 67